Sinterklaas is in het land!

Nu de dagen lengen is het ook weer tijd voor het Sinterklaasfeest. Maar hoe staat de islamitische medemens daar nu in? Uw verslaggever hield een rondje.

‘Ik ben daar heel dubbel over’, zegt Ahmed Marcouch, PvdA-voorman in Amsterdam-West, ‘maar dat geldt voor bijna alle dingen zoals u weet. Kijk, als je wilt integreren moet je meedoen, óók met Sinterklaas. Daar ben ik heel duidelijk over. Maar in de traditionele vorm is Sinterklaas niet zo geschikt voor deze buurt. Zelf dacht ik voor volgend jaar aan de feestelijke intocht van een leernicht met zijn gevolg. Als ik hier dan nog ben, natuurlijk’.

Esmaa Bousakla, moeder van 7 schoolgaande kinderen, zegt vanonder haar hoofddoek: ‘Thuis is het geen probleem, we doen er gewoon niets aan. Maar mijn kinderen worden op school natuurlijk ongevraagd geconfronteerd met dat feest. Dat vind ik volkomen respectloos. We hebben daarom als moslimouders de handen ineengeslagen en bij de schooldirectie voorgesteld volgend jaar geen Sinterklaas meer op school te vieren. In plaats daarvan moet dan een gezamenlijke viering van het Suikerfeest komen. Dat is niet meer dan normaal’.

Jamal al-Bikri, werkzaam bij de stichting Natuur en Milieu, vindt het volgende: ‘Met Sinterklaas als fenomeen hebben we geen moeite alhoewel we vraagtekens plaatsen bij het consumentengedrag dat daarbij hoort. Waar wij over struikelen is die stoomboot. Die brengt een enorme uitstoot van vervuilende stoffen met zich mee; dat kan echt niet meer. We krijgen ontzettende veel meldingen over hoofdpijn en hoestklachten in de omgeving van de aanlegplaats, ieder jaar opnieuw. We hebben de minister daarom gevraagd een milieu-effect rapportage op te stellen. Zelf denken we dat de waterfiets een duurzaam en CO2-neutraal alternatief kan zijn.

Marouan Bouazza van de Moslimomroep: ‘Ik kan daar kort over zijn. Je ziet in die hele Sinterklaastijd bijna geen moslims meer in de media. We krijgen ook geen kansen. Zo is het bespottelijk dat Dieuwertje Blok nu al jaar in jaar uit het Sinterklaasjournaal presenteert. Dat kan Aicha Marghadi veel beter.

Aziz Groothuis, beleidsmedewerker kwaliteitszorg bij Saladdin, de Vereniging van Fundamentalistische Imans in Nederland, zegt: ‘Het leeft enorm bij onze achterban. De leden worden geconfronteerd met ontzettend veel vragen van gelovigen. Die begrijpen niet dat er nog zo vrij met Christelijke symboliek wordt omgegaan in dit land. Mind you, die man is een ongelovige maar wordt wel gepresenteerd als goedheiligman! Daarnaast vertellen gelovigen veel verhalen over angstige kinderen. Die zien een boot aankomen en dan zo’n man met een levensgroot kruis op zijn mijter aan wal gaan. Veel kinderen zijn dan bang dat de kruistochten weer opnieuw beginnen. Dat is heel traumatiserend voor sommigen.

Ik wijs er op dat in België de Sint om die reden ook geen kruis meer draagt: daar is al gekozen voor een religieus-neutrale variant.

We willen ondertussen onze leden beter equiperen om met deze problematiek om te gaan en willen daarom scholingen organiseren. Daartoe bereiden we momenteel een subsidieverzoek voor om de financiering rond te krijgen. Succes met je artikel. Allah weet alles het beste!

0 Responses to “Sinterklaas is in het land!”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Add to Technorati Favorites

Categorieën

Archief

november 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Statistiek (ongelogen)

  • 113.192 hits

%d bloggers liken dit: