Hoorzitting

Van onze speciale verslaggever.
Den Haag,  7 juli 2024

Op de derde dag van de hoorzittingen van het Nederlandse deelparlement over de gevangenkampen op Antarctica was de beurt aan voormalig premier Jan Peter Balkenende om te worden gehoord. Naar zijn verklaring werd reikhalzend uitgekeken omdat het per slot van rekening onder zijn bewind de illegale detentie van klimaatsceptici een aanvang nam.

De lezer zal zich wellicht herinneren dat in 2010, kort na het bekend worden van de inhoud van het Verdrag van Kopenhagen, grote sociale onrust ontstond. Grote groepen burgers verzetten zich tegen de draconische maatregelen die in het kader van “Kopenhagen” moesten worden genomen. Het verbod op vleesconsumptie op drie dagen in de week, de autoloze maandag, maar voornamelijk de aflossing van de ‘klimaatschuld’ aan de derde wereld zetten veel kwaad bloed.
Door middel van de Kaderwet Klimaatcrisis maakte Europees president van Rompuy het indertijd mogelijk om critici en tegenstanders van de maatregelen zonder vorm van proces te interneren.
Begin 2011 werden ook in Nederland enkele honderden mensen opgepakt waarvan de bekendste waren de journalist Simon Roozendaal, kamerlid de Mos en
Op Antarctica werd uiteindelijk in 2012 Camp Hansen ingericht, door de gedetineerden spottend ‘Cold-itz’ genoemd vanwege de hevige koude. Gedurende de periode dat Camp Hansen open was zijn 257 gedetineerden omgekomen, waarvan sommige onder verdachte omstandigheden.

Commissievoorzitster Agema wenste allereerst te beginnen bij de totstandkoming van het Verdrag van Kopenhagen. Balkenende was weinig genegen hier veel over te zeggen. Na stevig aandringen kwam hij uiteindelijk met de volgende verklaring:
‘Het was eigenlijk allemaal de schuld van minister Cramer. Van de doden niets dan goeds nu mevrouw Cramer is omgekomen bij een ongeluk met een sneeuwscooter, maar feit is dat zij totaal niet opgewassen was tegen haar taak. Kort voor Kopenhagen kwamen er meer en meer signalen dat die opwarming van de aarde wellicht niet zo’n vaart zou lopen maar Cramer wilde er niets mee doen. We hadden ons eigenlijk al gecommitteerd en zij durfde niet meer terug. Daar kwam bij dat er door de Amerikanen enorme druk werd uitgeoefend. We werden als kabinet om de haverklap gebeld: de buitenwacht dacht dat die telefoontjes over de inzet in Uruzgan gingen, maar het was allemaal Kopenhagen wat de klok sloeg. De toenmalig president Obama had een succes op klimaatgebied nodig; op alle andere terreinen bleek hij enorm te falen, hetgeen de latere gebeurtenissen ook hebben getoond’.
Gevraagd naar zijn eigen rol in de aanloop naar Kopenhagen zei Balkenende: ‘Het is niet zo dat ik Cramer kon vertellen wat ze moest doen, zo lagen de rollen in het kabinet niet. Iedere minister had zijn eigen verantwoordelijkheid en dat liet ik ook liever zo. U moet ook niet vergeten dat we in Europees verband al afspraken hadden gemaakt en Europa was leidend, dat weet u zelf ook maar al te goed’.
De commissie bracht de Grote Afkoeling ter sprake maar ook daar wist Balkenende zich uit te draaien: ‘Kijk, ik ben geen wetenschapper, althans niet op klimaatgebied. Toen de temperatuur wereldwijd ging dalen hebben we dat niet gezien als een fundamentele verandering. Eigenlijk werd het gezien als een tijdelijk neveneffect van alle veranderingen. Die afkoeling kwam door de opwarming, dat geloofden we. Ook degenen die ons moesten adviseren kwamen met dat verhaal. Het Planbureau Natuur en Milieu, de WRR, echt iedereen. Alles was gemanipuleerd, ik ben gemanipuleerd, ik ben eigenlijk ook slachtoffer’.
Met die laatste opmerking over manipuleren refereerde Balkenende vooral aan de kongsi van ‘klimaatwetenschappers’ die de onderzoeksgegevens stelselmatig bleken te hebben vervalst.

FootprintsSnow Na een korte pauze zette de commissie haar vraagstelling voort en werd ingezoomd op Camp Hansen. Balkenende verklaarde dat hij in eerste instantie de verhalen over de internering niet echt geloofde. ‘President Obama zou zoiets nooit doen, dat wist ik zeker, en ik wist ook zeker dat er beslist maatregelen nodig waren om de onrust te beteugelen. Van het feit dat we zoveel mensen hebben laten arresteren heb ik geen spijt, ik sta nog steeds achter dat besluit’.
Over de omstandigheden waaronder de geïnterneerden werden vastgehouden en moesten werken  liet Balkenende zich niet uit: ‘Dat was de verantwoordelijkheid van de Europees Commissaris voor Interne Veiligheid. Op grond van de afspraken in het verdrag van Lissabon zijn de politionele bevoegdheden toentertijd voor een groot deel aan Europa overgedragen. Ik heb de verhalen over mishandeling ook gehoord maar weet niet te bevestigen dat deze mishandelingen ook echt hebben plaatsgevonden’.
Commissieleden verweten Balkenende dat hij zich bij alles achter Europa verschool maar in dat beeld herkende hij zich niet: ‘De Europese eenwording is nog steeds iets wat ik dicht op het hart draag. Daar hoort dan ook bij dat je je conformeert aan gemaakte afspraken. In die zin heb ik me altijd aan mijn woord gehouden. Aan de uitwerking van sommige van die afspraken draag ik geen enkele schuld’.
In een terzijde werd Balkenende ook nog verweten dat Nederland geen bijdrage toen de inwoners van Groenland moesten worden geëvacueerd in verband met oprukkende ijsmassa’s. Maar hij pareerde dit vaardig: ‘Er was geen capaciteit meer over, alle inzet zat in Uruzgan en in de Indische Oceaan ter bestrijding van de piraten’.

Niet alleen voorzitster Agema maar ook diverse commissieleden waren woedend over het optreden van Balkenende. ‘Hij is zo glad als een paling in een emmer snot’ zo liet commissielid Hajo Smit optekenen, ‘dat was hij ook al als premier en dat is hij nog steeds. Het mag zo zijn dat hem in formeel opzicht geen verantwoordelijkheid valt aan te wrijven, maar in moreel opzicht is hij het kompas volledig kwijt geraakt. Het feit dat ons land is teruggevallen naar het welvaartsniveau van 1977 is grotendeels op zijn conto te schrijven. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd: ik ga pleiten voor strafrechtelijke vervolging’.

Advertenties

0 Responses to “Hoorzitting”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Add to Technorati Favorites

Categorieën

Archief

december 2009
M D W D V Z Z
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Statistiek (ongelogen)

  • 113.090 hits
Advertenties

%d bloggers liken dit: